Over ons

Het Leven van Toen.nl
 
Iedereen weet wel iets van de geschiedenis van de 20ste eeuw, de crisis in de jaren dertig, de bezetting in 1940, de watersnoodramp in 1953, de Hongaarse opstand in 1956 en de moord op president Kennedy in 1963. De mensen die toen opgroeiden en zelfs al volwassen waren zijn er nog. Met hen kijken wij terug op een leven wat zo anders is geworden dat wij het nauwelijks nog herkennen.

70-, 80-, 90- en 100 jarigen vertellen in Het Leven van Toen aan de hand van thema’s over hun leven. Wij kijken met hen terug op een leven waarin ze naar school gingen, verliefd werden, trouwden en kinderen kregen. Zij gingen naar de kerk of vierden 1 mei op de Paasheuvel. Ze gingen op schoolreis en leerden schrijven in schoonschrift.  Ze spaarden voor een uitzet en haalden hun boodschappen uitsluitend bij de katholieke slager en nooit bij een hervormde bakker.

Honderden gewoontes, gebruiken en rituelen maakten deel uit van hun leven, van het stoppen van sokken en het wassen met een zakje Reckitts blauw voor een mooie witte was tot het tweemaal stempelen per dag voor de werkloosheidsuitkering.

Een team van regisseurs en redacteuren reizen door het land en nemen overal gesprekken op. De gesprekken worden op deze site vertoond in onderdelen en gerubriceerd onder noemers zoals jeugd, school, crisis, boodschappen, seksualiteit, de kerk, en dergelijke.

Voor oudere bezoekers en leeftijdgenoten is Het Leven van Toen een feest van herkenning, het verleden herleeft. Voor de jongere bezoeker is het een kennismaking met mensen die vertellen over hun leven en over dilemma’s in de persoonlijke sfeer waar zij mee te maken kregen.

Door het kijken naar die omgeving zien wij wat wij zijn kwijtgeraakt, soms met leedwezen maar ook met opluchting. Interessant om te laten zien en horen. 

Het Leven van Toen is een idee van Wim Dröge en Hans Bouhuijs. Samen hebben ze de afgelopen decennia als producent en regisseur honderden televisieprogramma’s gemaakt. Vanaf de jaren negentig werkten ze als collega’s bij Endemol en sinds 2011 maken ze documentaires voor WDTV en HBTV. Zij hebben zich gespecialiseerd in documentaires, met als thema cultuur en maatschappij met diverse vormen van multimediale toepassingen.

Het team:
Wim Dröge              Producent 
Hans Bouhuijs        Producent 

Mogelijk gemaakt door:
Fonds Sluyterman van Loo
Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor

Met dank aan:
Frieda de Pater
Koeno Sluyterman van Loo
Heleen Scheurwater     ONS
Gerrit van Dijk                  ONS

SG - FKA - 0.005966